Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kecskék és a tej

08.20-170.jpg08.20-210.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

08.20-253.jpg                        

 

            A kecsketejről

A kecsketejről nagyon eltérő az emberek véleménye. Van, aki feltételezi, hogy kellemetlen ízű, rossz szagú. De,ha megkóstolják a reakció szinte teljesen azonos: döbbent arc és felkiáltás: „De hát ez finom!"

Persze, a kecsketej nagyon finom! Ízhibákat csak a helytelen tartási körülmények , a nem megfelelő takarmány, vagy a rossz fejési mód eredményezhet.
A kecsketej a tehéntejnél enyhén édesebb, tejszín
esebb ízű.Amennyiben a tej szárazanyag-tartalmát, zsírját és mint a legfontosabbat, a kazein és a savófehérje arányt tekintjük, úgy anyatej pótlásra a kecsketej a legalkalmasabb.
A kecsketej zsírja a kisebb zsírgolyócskák miatt sokkal közelebb áll az anyatejhez, mint a tehéné. A tehéntej esetében igen elterjedt eljárás a homogenizálás. A kecske teje, mivel igen apró zsírgolyókat tartalmaz, nem kell emulgeálni, természetes állapotban fogyasztható.
A kecske-és a tehéntej zsírja a zsírgolyócskák nagyságán kívül különbözik abban is, hogy a tehéntejből készült vaj sárga, a kecskéé pedig fehér. Ennek oka, hogy a tehéntej zsírja sok karotint tartalmaz, míg a kecske a karotint A-vitaminná átalakítva engedi a tejzsírba. Ez az oka annak, hogy a kecsketej A-vitamin tartalma 400%-kal is magasabb lehet, mint a tehéntejé. Ezt felhasználhatjuk a pajzsmirigy zavart működése esetén, amikor a  szervezet nem tudja a karotint A-vitaminná alakítani. A nagy A-vitamintartalmú kecsketej fogyasztása minden olyan esetben előnyös, amikor az A-vitamint biztosítani kell.
A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású különböző betegségek gyógyításában.E felismerést hasznosították az antibiotikumok felfedezéséig úgy, hogy a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészeteket tartottak és a kecsketej kúra volt a gyógyítás legfontosabb része.

A kecske és a juhtej jelentős mennyiségű orotsavat tartalmaz. Ez a sav jelentős védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Talán ez az egyik oka annak, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegek gyógyításában.

A kecsketejet a tehéntej-cukorra allergiások is fogyaszthatják.

 

Mivel a kecske "mindenevő" állat,így a parlagfüvet is megeszi.Szervezete ellenanyagot termel,ami kiválasztódik a tejben.Parlagfű allergiások,ha kecsketejet fogyasztanak enyhülnek az allergiás tüneteik.