Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Törpenyúl

2011.04.08

06.26-121.jpg             Törpenyuszkó

Több fajtája ismert: törpe kosorrú,miniatűr kosorrú,oroszlánfejű törpe-,mini kosorrú,szatén kosorrú,rex,kasmír,teddy.

A törpenyúl, bár méretre sokkal kisebb, mint nagy testvérei, az elhelyezés tágasságára igényes. Legkevesebb 100x50 cm-es ketrecet igényel (ez a méret egy nyuszi tartására elég!). Ekkora alapterületen már ki tudja alakítani magának a pihenő- etető- és ürítő helyet.

Itatónak szelepes vagy golyós önitatót használjunk.Lehet a ketrec külső részére szénarácsot felszerelni,így nem szennyeződik a széna a ketrec alján.

  • Mindig legyen elegendő széna nyulunk előtt, mert ez a főétel! Olyan, mint nekünk az ebéd főfogásai. Tehát nem csak azért rágcsálja, mert nincs jobb.Egy kifejlett törpenyúl (kb. 1-2 kg-os) a szénához és a zöldtakarmányhoz 1-2 evőkanál szárazeleséget kaphat(zab,búza,árpa) naponta.3 hónapos korttól zöld eleség is adható.(fű,saláta) Addig is nyugodtan adhatunk szárított, aszalt zöldségeket, pl. zeller, fehérrépa szeleteket.Nyulaink szívesen rágcsálják a gyümölcsfák (alma, körte) permetezetlen ágait is (levelet és kérget egyaránt), de adhatunk nekik juhar-, fűz- és mogyoróágat is. Nem adható vagy nem ajánlott gyümölcsök: citrusfélék, avokádó, és minden olyan növénytől tartózkodjunk, amivel eredetileg a szabadban sem találkozna a nyúl (a más kontinensről származó zöldségek, gyümölcsök mind ilyenek).4 hónapos korban lesznek ivar érettek,de tenyésztésbe csak 7-8 hónaposan foghatók.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.