Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csincsilla

2011.04.08

03.05-032.jpg           Csincsilla

A csincsilla természetes élőhelye Chile, Peru, Bolívia és Argentína,azon belül is az Andok főleg nyugati lejtőin található kb. 3000 m tengerszint feletti magasságban. Ősi indiánok szerint még 5000 m magasságban is éltek csincsillák.Hazánkban először Anghi Csaba professzor a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója mutatott be néhány példányt. 1967-ben a Gödöllői Kisállattenyésztési Kutató Intézet importált 120 állatott kísérlet céljára.
1977-ben az ócsai Vörös Október MGTSZ 2000 anya állatott vásárolt és 10.000 darabos anyás telep létrehozását tervezte. De a tenyésztésnek nem megfelelő a nagyüzemi tartás így a vállalkozás kudarcba fulladt.
1980-tól jönnek létre a kisüzemi tenyész telepek.
1989-re 7000-re becsülik az anyák számát ezeken a telepeken. Napjainkban Magyarország vezető helyet foglal el a csincsilla termelő piacon.Sok ember házi kedvence lett.
Ha kölyök korban vásároljuk és foglalkozunk vele, igazán kezes,szelíd állatka válik belőle.

A ketrec berendezése:biztosítsunk számukra faágakat,amin üldögélhetnek és rágcsálhatnak.Adhatunk: alma, körte, rózsa, akác, kőris, nyárfa ágakat.Alomnak forgácsot használjunk.A csincsillák szeretnek homokban fürdeni,bármilyen kvarcmentes homok megfelelő számukra.Nagyon mókásak,ahogy hemperegnek benne.Önitatóban naponta friss vizet.

Legjobb este etetni,mert éjszakai állat és természetes élőhelyén is ilyenkor indul táplálékot keresni.Fő tápláléka a széna és a száraz táp.Kaphat még:alma,banán,datolya,sütőtök,szőlő,cseresznye,eper,görögdinnye,mazsola.Az olajos magvaktól elhízhatnak(mogyoró...)4 hónaposan már ivarérettek. 7-8 hónapos kor előtt nem ajánlott a pároztatás.A vemhesség 111 napig tart. A vemhesség első részében semmi különöset nem tapasztalhatunk. A második felében enyhe hízást, nagyobb étvágyat és az oldalán való alvást láthatunk a csincsillán. Ilyenkor fontos a vitamin dús, minőségi takarmány illetve széna biztosítása.Nyáron a nagy forróságban hőgutát kaphat,ezért tartsuk árnyékos,hűvös helyen.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.