Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csíkos mókus

2010.02.27

Kép
Nagy a mozgásigényük, ketrecük legyen nagy. Legyen egy odúja is, ami alvóhely és a magokat is ebbe raktározzák. Ezt saját maga béleli ki szalmával,forgáccsal,falevéllel. Pofazacskójukban gyűjtögetik a magokat.Tiszta állatok, csak egy sarokba ürítenek, így nem kell az egész ketrecet takarítani. Megbízható helyről, tenyésztett állatot érdemes vásárolni. Az idősebb mókus nehezen szelídíthető meg.

Fő táplálékuk magokból áll: mogyoró, dió, pisztácia, tökmag,napraforgó. Fontos, hogy mindig kapjanak friss gyümölcsöt, zöldséget, alma, körte, kivi, banán, szeder, eper,csipkebogyó, sárgarépa, zöldborsó, saláta.De citrusféléket nem szabad(narancs,mandarin...) A mókusok szeretik a lárvákat, rovarokat: lisztkukac, tücsök, sáska, szöcske,főtt tojást,rizst is szeretik. Szívesen elrágják a friss rügyeket, hajtásokat,faágakat és a fenyőtobozt.Kökényt,csipkebogyót,galagonyát is gyűjtök nekik,mert nagyon szeretik.A száraz macska eledelt is imádják rágcsálni,ebben ráadásul rengeteg vitamin van.
Kifejlett egyed mérete:  10-15 cm + 10 cm farok Várható életkor: 8-10 évPárzási időszak: tél vége, tavasz eleje és nyár vége,ilyenkor a lány érdekes ciripelő hangon hívja a fiút.Vemhességi idő: 30-33 nap.Alomszám: 2-8 (csupaszon, zárt szemmel születnek, 5-6 hetes korukig szopnak)Mozgékony, kedves, nappali életmódot folytató kisméretű mókus.Ha kölyökkorától kézhez szoktatjuk,barátságosak.Kézből is elveszik a felkínált eleséget.Nagyon fürgék,ezért vigyázni kell,hogy takarításkor nehogy kiszökjenek.Szőrhullás a lány mókusoknál jelentkezhet. Külső élősködők parazitaellenes szerrel kiirthatók.Téli álmot alszanak,de időnként előbújnak enni.

Ő Farkinca a kedvencem.A Farkinca nevet azért kapta,mert hiányzik a fél farka,így került hozzám.Békésen szundít a kezemben.Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.