Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kecskesajtról

 

A kecskesajt

Az egykoron becses kecske, a szegény ember tehene és teje mintha háttérbe szorult volna napjainkban, a piacon és a köztudatban egyaránt. Pedig nagyanyáink idejében nagyon is elismerték gyógyító hatását, immunerősítő képességét. Valahogy mégis idegenkedünk tőle.

Az általában 40-45 %-os zsírtartalmú kecskesajt meglehetősen tömény. Íze igen markáns, ezért csak kevés kell belőle. A kecskesajtot főleg kis üzemekben, manufaktúrákban, jellemzően kézzel készítik. Ez hazánkra és Nyugat-Európára is érvényes. A legnagyobb hagyománya Franciaországban van a kecskesajtnak, de fogyasztják a görögök, a spanyolok, az osztrákok, a németek, a hollandok, az angolok is. Sokszor keverik juh- és tehéntejjel. A franciák chevre-nek (ejtsd: sevr) hívják.

Fajták

Rengeteg kecskesajt fajta létezik. Lehet nyers vagy pasztőrözött tejből készülő kecskesajtot kapni. A kecskesajtok íze az egészen enyhétől az igen erőteljesig terjed.

Létezik bevonat nélküli, a bevonatosok közül aranysárgás, penészes, élesztős vagy rúzsos (ez egy penészfajta). Magyar termelők is készítik a sózott faszénnel bevont kecskesajtot.

Zöldfűszerekkel is beborítják, és gyakran a sajt maga kap erős fűszerezést. Olajban eltett kecskesajtokat is lehet kapni, ezek akár fél évig is fogyaszthatók.

08.20-018.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formázásuk is igen sokféle, 4 féle alaptípust különböztetnek meg. (Alvadékot formákba öntik, sajtkendőben lecsöpögtetik, finomra kikeverik, vagy a töretet formázzák.)  
Némelyeket törkölyben érlelnek, másokat zöld- vagy más fűszerekkel, levelekkel borítanak, így még különlegesebb aromát kapnak a sajtok. Máskor a fűszeres adalékokat az alvadékba keverik bele.
Zsírtartalmuk a sza.-ban általában 45%, a szárazanyag legtöbbször 40-45% között van.

A sajt tárolásáról

A sajt – legyen akár házi készítésű, akár boltban vásárolt – a tárolás során is különleges bánásmódot igényel. A tárolás módja elsősorban sajtfajtától függ, de van néhány alapszabály, amit minden esetben érdemes betartani.
A sajt folyton változik.

Az érés folyamata ugyanis nem áll meg azzal, hogy késznek nyilvánítjuk a sajtot. Tehát ha a sajtot tárolod, számíts rá, hogy a leggondosabban kialakított körülmények között is idővel változást tapasztalsz majd ízében, aromájában vagy állagában. Ez a változás nem feltétlenül rossz, sőt, néha megesik, hogy kifejezetten a sajt javára válik.

  • a sajt ideális tárolási hőmérséklete 5-8ºC– ez lehet a hűtő gyümölcstároló rekesze vagy egy jól szellőző pince, kamra
  • fontos a szellőzés és a magas páratartalom – ha zsírpapírba csomagolod a sajtot, majd beleteszed egy műanyag dobozba, mindkét feltételt teljesítetted
  • A penészes sajtokat teheted műanyag dobozba, miután zsírpapírt terítettél az aljára – a papírt 2-3 naponta cseréld ki!
    A fetát és a mozzarellát hagyd saját levében, egy jól záródó üveg vagy műanyag edényben. 1 hétig is eláll így.

08.20-017.jpg

 

 

 

Zöldfűszeres olajban eltett kecskesajtok

 

 

 

 

 

08.20-021.jpg

 

Sárga sajtbevonatos,amit fogyasztás előtt le lehet húzni róla.

 

 

 

 

 

sajtospapir.jpg

 

 

Ilyen ízesítésüeket készítettem eddig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.